Hur en agility tävling går till

Datum:
Fick en fråga om hur en agilitytävling går till, här är svaret:
 
 
Nu kommer jag berätta om hur det går till på en officiell agility tävling.
Först anmäler du dig till tävlingen på sbktävling. Någon vecka innan tävlingen ska vara kommer ett PM ut, där det står när du ska tävla m.m.
Första gången du tävlar måste domaren mäta in hunden, dvs om den ska tävla i small, medium eller large. Det står i PM:et när domaren kan mäta. 
Du måste även ha en tävlingsbok, det finns säkert att köpa på din klubb, annars kan man köpa en HÄR
När du är vid tävlingen kommer startlistor vara uppsatta, där ska du stryka över ditt och hundens namn med en överstrykningspenna som finns där. Det visar att du är där och tänker tävla. 
Sen säger de till när det är banvandring, då får du gå banan i 8 minuter (det kan vara längre om det t.ex är lunchpaus). 
När du går ut från banvandringen så står det en person med en tavla med massa nummer på, där ska du ringa dig. Alltså säga ditt startnummer, så ringar den som står där in dig, dvs du visar igen att du är där och tänker starta.
Sen är det bara att vänta på din tur. Väl inne på banan får du inte ta av hunden kopplet förän domaren har blåst in sin visselpipa alt. gett nåt annat klartecken. Sen är det bara att köra gärnet ;) Dock får man inte ha godis/leksak på plan, då blir man diskad.
Det finns såklart massa regler, de kan man läsa HÄR eller beställa hem en regelbok , det gör man HÄR.
Efter det är det bara att vänta på resultat. Om du är helt felfri och är placerad som de 15% bästa, så har du kanske fått en pinne (det står oftast på resultatlistan).
 

Kommentera här: